Het hele verhaal
Relatie:
Veel relaties eindigen in een scheiding en dat geeft vaak veel ellende en verdriet. Ik wil daarom uitvinden wat mensen bindt.

De duurzaamheid van een relatie wordt bepaald door een flink aantal factoren. De mannier waarop mensen psychisch in elkaar zitten ligt vast in de genen, maar wie je bent wordt echter ook bepaald door de opvoeding die je krijgt en hoe je daarop reageert. De combinatie van de karakters bepaalt uiteindelijk of een relatie slaagt of niet.
Opvoeding:
Bepaalt de opvoeding wie je kiest?  Ja gedeeltelijk.
In het gezin doen kinderen hun ouders na. Ze volgen het voorbeeld of het nu goed is of verkeert dat maakt niet uit. Kinderen zijn na apers, ze doen wat de ander doet. Het gaat daarbij ook om de partnerkeuze. Een jongen kiest vaak een vrouw die op zijn moeder lijkt en andersom kiest een meisje een man die op haar pa lijkt. Soms is dat passend, maar soms ook niet. In de Nederlandse cultuur heeft opvoeden vaak tot doel dat je een nette, gehoorzame, eerlijke, hulpvaardige, lieve, nederige, beleefde, actieve, werkende, belasting betaler wordt, en dat je een nette, beleefde, saaie partner moet kiezen met een goede baan, maar of je daarmee gelukkig bent? Het zou kunnen.
Partnerkeuze:
Mensen kiezen soms een partner die erg aanvullend is en dus die eigenschappen heeft die je zelf niet hebt. Het timide meisje kiest een macho jongen en andersom, maar dat werkt op de duur niet. Om het langere tijd met dezelfde partner uit te houden is het beter van hetzelfde slag te zijn, maar hoe is dat? Het hebben van gezamenlijke liefhebberijen is belangrijk  om een langdurige gelukkige relatie te hebben. Van dieren houden kan samenbindend zijn. De een houdt van katten, de ander van honden, zelden van alle twee. Voor muziek geldt vaak hetzelfde. Als de smaak al te verschillend is, zijn de liefhebbers dat ook en is een relatie moeilijk vol te houden. Als je graag in de discotheek rondhangt ga je niet vrijwillig naar een klassiek concert, tenzij de ander wel erg aantrekkelijk knap of rijk is. Toch blijkt een verschillende muziekkeuze niet zalig makend te zijn. Het gaat om gelijkgestemdheid, maar 100% hetzelfde maakt het gedrag van je maat wel erg voorspelbaar en dat maakt de relatie erg saai. Een beetje verschil is wel prettig. Hoeveel dat bepaal je zelf.

Maar wie past nu bij wie? Tijdens een cursus vertegenwoordiger kwam ik de kleurenleer tegen. Twaalf kleuren waren in een cirkel gerangschikt zoals ze ook in een spectrum voorkomen. Bijpassende kleuren kan je vinden door drie vakjes verder te gaan. Rood past dan bij geel, groen, en blauw, en dat klopt.
De Kleurencirkel:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
Rood
Oranje
Oranje geel
Geel
Geel groen
Groen geel
Groen
Groen blauw
Blauw groen
Blauw
Indigo
Violet
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Opeens wist ik het: zoals deze kleuren bij elkaar passen, passen ook mensen bij elkaar. De vlakken 1 tot en met 12 zijn dan de maanden van het jaar.
Dit betekent dat het karakter niet alleen bepaald wordt door het erfelijk materiaal in de genen en de opvoeding, maar ook door de geboortedatum. Door kritisch rond te kijken en veel turven blijkt dat inderdaad te kloppen. Mensen die in de verticale kolom jarig zijn hebben veel overeenkomsten. Ben je bij voorbeeld begin januari jarig dan heb je veel verwantschap met mensen die begin april, juli of oktober geboren zijn.
Schema:
De geboortedatum is bepalend. Als je bij voorbeeld op 7 januari jarig bent dan tel je daar drie maanden bij op of een veelvoud van drie: 6, of 9,of 12 maanden etc.

De bijpassende partner is dus jarig op 7 april, 7 juli, 7 oktober en
7 januari. Als de geboortedata dicht bij elkaar liggen heb je erg veel dezelfde eigenschappen en dat is wel fijn maar ook weinig uitdagend.De partner hoeft niet precies op de dag nauwkeurig jarig te zijn. Ik houd een marge van 10 dagen aan:
7
27
17
Nog een voorbeeld: als je de ideale partner zoekt dan neem je de eigen geboortedatum en kijkt vervolgens in de verticale kolom. Dus stel dat je geboren bent op 15 februari dan is de passende partner jarig op 15 februari, 15 mei, 15 augustus of 15 november.

Dat geeft de volgende grafiek:
15
5
25
Het bouwjaar maakt niet veel uit. In onze cultuur is de vrouw meestal 2 jaar jonger dan de man maar in andere culturen is dat andersom. Tussen de eigen geboortedatum en die van de partner zit dus een verschil van drie maanden of een veelvoud ervan. Daarbij is het niet belangrijk om precies op dezelfde dag jarig te zijn, maar neem een marge van een dag of tien. Successen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst, maar wel blijkt het erg vaak langdurig goed te gaan met deze stellen. Waarom dit zo is weet ik ook niet maar dat geldt voor zoveel zaken. Waartoe is wel belangrijk namelijk: om het samen gezelliger te hebben dan alleen.
copyright match2match.nl